Арик Толър,The Bellingcat След половин година ти ще получиш помилване и

...
Арик Толър,The Bellingcat След половин година ти ще получиш помилване и
Коментари Харесай

Как „Вагнер“ даде на трима криминални босове от 90-те нова репутация, превръщайки ги от пресътпници в „герои“

Арик Толър,The Bellingcat 

„ След половин година ти ще получиш опрощение и ще си отидеш вкъщи. Тези, които дойдат с нас и още първия ден кажат: „ Не съм попаднал където би трябвало “ – ще ги обявим за дезертьори и ще ги разстреляме. Имате 5 минути, с цел да вземете решение “.
Така са обръща Евгений Пригожин, самопровъзгласеният създател на съветската частна военна компания " Вагнер " към групата пандизчии в Изправителна колония № 6 в Йошкар-Оле, столицата на региона Марий Ел, на 645 километра източно от Москва. 
След като видеото от пандиза се появи през септември 2022 година, същата поръка беше отправена към наказаните в цяла Русия.
Но на 9 февруари Пригожин удостовери, че 

" Вагнер " стопира са наема наказани

„ Ние изпълняваме всички обещания към тези, които работят при нас сега “, написа той в обществените мрежи в отговор на въпрос на една от съветските малките екрани.
Както сме писали и преди, ЧВК „ Вагнер “ поражда в Украйна още през 2014 година. След пълномащабното навлизане на Русия в страната, компанията закупи нова известност, последно – по време на яростните боеве за Бахмут.
Вагнер организира интервенции освен в Украйна, само че и в Сирия, Централноафриканската република, Либия, Мадагаскар и други страни. През януари Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи „ Вагнер “ за 

„ транснационална незаконна група “

Както считат анализаторите от „ Карнеги център “ през 2019 година, полезността на „ Вагнер “ е в това, че той може да направи или да твърди, че може да направи това, което не може съветската страна и нейните институции.
Това е „ средство “, което Кремъл употребява за вербовка, образование и потребление на наемници за водене на войни, за обезпечаване на сигурност и образование на „ другарски режими “.
„ От подготвителната работа преди нахлуването през 2022 година става изцяло ясно, че Путин е разчитал, че ще може да употребява ЧВК „ Вагнер “, с цел да запълват пропуските в съветските военни елементи. Всичко към този момент от дълго време сочи тясната съгласуваност сред управлението на „ Вагнер “ и ГРУ и ФСБ “, споделя Кендис Рондо, професор в Школата за политика и световни проучвания на Университета в Аризона за Bellingcat. 
По оценки на Съединени американски щати и Англия през януари наемниците са били не по-малко от 50 000, пандизчии или не. 
Ръководителят на неправителствената организация, която пази правата на наказаните, споделя, че са единствено пандизчии.
Рондо не счита тези оценки за действителни, и, че те евентуално са основани на „ към 30 хиляди души, които се считат за безследно изчезнали или освободени от пандизите от началото на войната “.
Каквато и да е цифрата, „ Вагнер “ е доста повишен от момента на основаването си. Фактът, че компанията към този момент работи намерено, приказва за това, че нейната полза за страната се признава — въпреки, че частните военни формирования са механически противозаконни и попадат под ударите на съветското законодателство, през 2019 година президентът Владимир Путин съобщи, че „ Вагнер “ не нарушава съветския закон.
Така че, обещанията, които дава Пригожин на пандизчиите също имат „ президентско потекло “  — представителят на Кремъл Дмитрий Песков призна на 27 януари, че Путин фактически е помилвал наказани, които водят война за „ Вагнер “, отбелязвайки, че един от тях даже е получил орден за „ подвиг “ в Украйна.
Местните медии оповестяват, че вербовчиците на „ Вагнер “ посещават пандизите във всяко ъгълче на Русия — Тюмен, Челябинск, Кемерово, Ханти-Мансийск и доста други. 
В репортаж на Радио „ Свобода “ от затвор в Приморския край се отбелязва, че при всяко такова пътешестване се вербуват над 100 пандизчии.
Също по този начин е известно, че Пригожин взима и непознати жители от съветските затвори: мъж от Замбия и различен от Танзания умират, воювайки на страната на „ Вагнер “ в източна Украйна.
По информация на медиите, двамата мъже са учили в Москва, преди да попаднат в пандиза за закононарушения, свързани с опиати.
В Йошкар-Олинския затвор Пригожин споделя, че „ Вагнер “ желае пандизчии на възраст до 50 години, само че няколко от завербованите са доста над този предел. Сред тях са 59-годишният Сергей Максименко, 55-годишният Андрей Бережних и 55-годишният Игор Куск.
Тези трима мъже са забавни освен със своята възраст, само че и с обстоятелството, че всеки от тях е управлявал жестоки незаконни групировки през 90-те години.
Една от основите на легитимацията на Путин и неговата политическа власт е уверението, че след бурните 90 години, Русия ще може да възвърне стабилността си.
Този апел за непоклатимост оказва помощ и да се оправдаят предходните войни в Чечня при започване на ръководството на Путин. А страната извървя цялостен кръг – хората, които помогнаха да се сътвори неустойчивост в Русия през 90-те, се борят и умират в последната война на Русия.
Всеки от тези трима бандитски главатари е опитвал да се бори за опрощение, само че вместо това почина в Украйна.
Кои са те и по какъв начин възприемат гибелта им вкъщи?

„ Отмъстителят “: Андрей Бережних

Андрей Бережних е на 55 години, когато се записва във «Вагнер». През 2013 година Върховният съд го осъжда на 24 години отнемане от независимост за ликвидиране и цяла поредност други нарушавания на закона осъществени от неговата тайфа в Саратовска област от 1994 до 2011 година. Съден е и за опит за ликвидиране на още 10 души.
Дейността на бандата продължава съвсем 20 години, по данни на следствието, както и на една от локалните малките екрани,  той основал своята незаконна организация както възмездие за убийството на собствен другар.
Но бързо стартират да се занимават с търговия с оръжие, в продължение на дълги години правят редица убийства и отвличания, в това число против притежатели на локален бизнес. 
През 2003 година бандата нападна саратовската телевизия  СТВ с гранатомет РПГ-26. 
През 2008 година Бережних се реалокира в Москва, където употребява семейството „ Бородач “.
Един от Telegram-каналите, който се занимава в престъпния свят на Русия твърди, че той е погубен в пердах на 8 декември 2022 година, месец, откакто подписва контракт с «Вагнер».
В локалната черква в Балаково е отслужена панихида, а месно издание го назовава „ воин “, като не загатва за престъпното му минало.
„ Нима може да има възмездие за човек, умъртвил 7 души, доста от които – почтени жертви? И в този момент го погребват с почести като воин в църквата “, разяснява гибелта му в съветската обществена мрежа „ ВКонтакте “ жена от Балаково.
Други обаче считат, че „ той може да не е воин в общоприетия смисъл, само че заслужава почитание, тъй като е избрал да отбрани Отечеството “.

„ Олимпиецът “: Максименко

Сергей Максименко е на 59, когато се причислява към „ Вагнер “ до момента в който излежава 25-годишна присъда в Република Мордовия, район на 650 километра от Москва.
По данни на съветските медии той подписва контракт с „ Вагнер “ през септември 2022 година, което съответствува със известие, че на 17 септември Пригожин е посетил две мордовски затворнически колонии. От двете колонии са вербовани 240 души.
Както и Бережних, Максименко умира през декември 2022 година в Украйна.
Той е бил водач на незаконна група с името „ Олимпия “ в Пенза, която в продължение на 20 години се занимава с проституция, лихварство, изнудване и убийства. Максименко е наказан на 25 години отнемане от независимост – най-дългата присъда от 13 наказани членове на „ Олимпия “.
В началото на века „ Олимпия “ прави редица убийства, главно на локални предприемачи и водачи на конкурентни банди. 
Както и в тази ситуация с Бережних, локалните поданици реагират нееднозначно на гибелта му. Главният редактор на пензенския вестник в публицистична публикация „ високо прави оценка “ решението на Максименко да отиде да се бие „ на напреднала възраст “ и го хвали, че „ е запазил дръзкия си дух “.

„ Афганецът “: Игор Куск 

Куск е на 55, когато подписва с „ Вагнер “, излежавайки 23-годишна присъда в Сиктивкар, Република Коми, на 1000 километра североизточно от столицата Москва.
Куск, който е деец от войната, която Съветският съюз води в Афганистан желал да отиде на фронта в Украйна още преди визитата на Пригожин в пандиза. 
Вдовицата му споделя пред съветски медии, че брачният партньор и изпратил писмо на Кадиров, в което декларира желанието си да замине на фронта. Няма информация дали чеченците са му отказали и на какво съображение.
Вместо да се включи в кадировската формация „ Ахмат “, той е вербован от „ Вагнер “. 
Вдовицата на Куск споделя, че той се е включил към частната войска на 25 юли.
Съдебните документи от делото на Игор Куск през 2015 година в детайли разказват по какъв начин е основана незаконната му група през 1998 година в Татарстан и наречена на негово име – „ Кусковские “ (в превод – „ на Куск “), Те се отличавали от други банди с това, че там имало много ветерани от Афганистан.
В края на 90-те те се занимават с релативно банални закононарушения и убийства. Но с годините апетитът и „ равнището “ им пораства. През 2004 година Куск и групата му убиват двама генерални шефове на огромна строителна компания, в която работят над 1000 души. Компанията имала „ връзки “ с „ Кусковските “, които се опитвала да приключи, за което били убити и шефовете и.
Местните медии напомнят, че присъдата му е била понижена поради негова „ благотворителна активност “ и „ дейното му присъединяване във военно-патриотичното образование на младежта “.
На погребението на Игор Куск участват над 700 души, в процесията имало над 100 автомобила.

Най-накрая свободен

Много от наказаните, включили се към „ Вагнер “ са едни от най-жестоките и нежелани детайли за едно по-съвременно общество и наказани доста по-късно от мъжете, за които разказахме.
Сред тях има мъж, наказан през 2017 година, че е пребил до гибел личната си майка, различен, наказан през 2017 година за убийството с нож и удушаването на две дами, и мъж, който през 2012 година пребил до гибел съседа си с нажежено желязо.
И досега остава открит въпросът - какъв брой от тези пандизчии ще получат мечтаното опрощение. Съобщава се, че двайсетина пандизчии, включили се към „ Вагнер “ са били помилвани на обществена гала, извършена от Пригожин.
Но по едно и също време с това постъпват и известия, че на наемниците им удължават контракта с „ Вагнер “ без тяхно единодушие.
Колко действителни са обещаните помилвания ще стане ясно в околните месеци, когато ще пристигна края на шестмесечния контракт на първата вълна завербовани през лятото на 2022 година.
Пригожин, за който се твърди, че също е някогашен пандизчия, се застъпва за някогашните нарушители, воюващи в Украйна. 
„ Ако след освобождението ви зародят проблеми с правоохранителните органи ми се обадете. Те са длъжни да се отнасят към вас с почитание “, декларирал той пред група помилвани.
Съответно, в писмо до ръководителя на Държавната Дума  Вячеслав Володин Пригожин приканва да се „ забрани дискредитирането на някогашни пандизчии, воювали в Украйна посредством изявления с отрицателен темперамент или каквато и да било информация за техните предходни прегрешения “. А „ злоумишлениците “ да се санкционират с до 5 години затвор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР